Woord voor de maand juli 2018

Woord voor de maand: 1 Korintiërs 9:24
Weet u niet dat van de atleten die in het stadion een wedstrijd houden er maar één de prijs kan winnen? Ren als de atleet die wint. (NBV)
Zondag 17 juni had een deel van het sportersteam een barbecue om met elkaar kennis te maken en om samen na te denken over de plannen voor de sport en spelweek. De week die dit jaar van naam verandert van Sonrise naar Impact. Het hele team van naar verwachting 12 jonge mensen uit de Meerkerk, Oude kerk, Pelgrimkerk en de Petrakerk gaat van 23 tot en met 27 juli aan de slag op grasveld aan de Meerweg.

Tijdens het plannen werd er door de sporters steeds stilgestaan bij de kinderen die misschien niet helemaal mee zouden kunnen komen. Als ze er niet in gaan begeleiden, dan wisten ze wel hoe het zal gaan. Dan willen de beste voetballers bij elkaar en de beste volleyballers, de beste dansers, de beste hockeyers, enz. Maar dat is niet de manier van Impact. Impact wil juist verbinden, samenwerken en zorgen dat er niemand wordt buitengesloten. Het gevoel van ‘meedoen is belangrijker dan winnen’.
Het voelt als een tegenstelling tot de woorden van Paulus. Paulus roept op om bij het team te horen dat wint. Je best doen en de beste zijn, alles eruit halen wat erin zit ook als dat ten koste gaat van anderen. Die mentaliteit hoort in de wereld bij een winnaar zijn. En toch hebben de sporters van het Impact team de mentaliteit van de winst, die Paulus voor ogen staat, haarscherp te pakken: de winst van het Evangelie die Paulus bedoelt is dan misschien wel voor jezelf, maar de wedstijd die je speelt is gericht op het winnen van de ander voor en met het Evangelie. In ruimte maken om een ander tot recht te laten komen, oprechte aandacht geven aan wie je zijn toevertrouwd en daarin bereid zijn om een stapje terug te doen.
door Paul Smit